Guide til køb af det rigtige køleskab - vælg det rigtige!

Vidste du at ...
Når du skal have nyt køleskab, er det vigtigt, at du vælger ud fra husholdningens størrelse, behov og indkøbsvaner. Prøv at vurdere hvor stort et køleskab du har
behov for. Hvis du har et stort køleskab, hvor der altid er meget uudnyttet plads, så ødsler du med energien og er bedre stillet med et lidt mindre køleskab.

Fristående-, integrerbar- eller indbygningsmodel
Du skal også overveje, om du vil have et fritstående køleskab, en indbygningsmodel eller et køleskab, der kan integreres i dit køkken. En indbygningsmodel er et køleskab, der kan bygges ind i et almindeligt køkkenskab. Et fritstående køleskab er lakeret på begge sider, så det er ikke nødvendigt, at siderne dækkes af et køkkenskab. Køleskabet erstatter normalt et køkkenskab. Et integrerbart køleskab er skjult bag en frontlåge, så skabet går i ét med de øvrige elementer i køkkenet.

Køleskabets størrelse
Køleskabe fås i forskellige bredder fra 50 cm - og i højder fra ca. 85 cm til over 2 meter. Dog fås indbygningsmodeller kun i 55 cm bredde.

Kapacitet
Hvor stort dit køleskab skal være, afhænger af din families størrelse og dine indkøbsvaner. En tommelfingerregel kan være, at kølekapaciteten til den første person skal være 150 liter og til de efterfølgende personer 50 liter til hver. Du kan få køleskabe med en kapacitet fra omkring 70 liter til ca. 400 liter.

Køleskabets indretning
Køleskabets indretning har betydning for fødevarernes holdbarhed og skabetskapacitet. Flere køleskabe er udstyret med flytbare hylder, skuffer og bokse eller f.eks en flaskehylde/-reol, så du kan indrette køleskabet præcist, som du ønsker.

0-zone
Nogle køleskabe har en 0-zone. D.v.s. et område med en temperatur på 0˚. Den er ideel til opbevaring af ferskvarer og grøntsager.

Køleskabstemperaturen
Temperaturen i køleskabet kan styres enten ved mekanisk temperaturstyring eller ved elektronisk temperaturstyring. Mekanisk temperaturstyring giver gode, men ikke optimale opbevaringsvilkår for
fødevarer.

Elektronisk temperaturstyring
Elektronisk temperaturstyring sikrer en konstant temperatur i køleskabet ogskaber på den måde optimale opbevaringsforhold for specielt ferske fødevarer. Er køleskabet udstyret med VENTILATOR, cirkuleres kulden jævnt rundt i skabet. Det sikrer den rette temperatur helt ud i køleskabsdøren, hvor mælken oftest er placeret.

Super-køl-funktion
Super-køl-funktion sikrer en hurtig og effektiv nedkøling af dine madvarer til den rette temperatur (5˚). Det er en fordel, når større mængder mad skal køles ned, eller du planlægger at fylde køleskabet efter storindkøb.

Energiforbrug
Køleskabe er energimærket i energiklasser fra A+++ til G. Klassificeringen sker ud fra maskinernes forbrug af kilowatt-timer, hvor A++ er udtryk for det laveste energiforbrug og G for det højeste energiforbrug.