Guide til køb af komfur - vælg det rigtige!

Vidste du at ...
Når du skal have nyt komfur, er der en lang række ting, du skal overveje før køb. Først skal du finde ud af, om dit komfur skal have massekogeplader, glaskeramiske kogeplader, induktionskogeplader - eller måske gasblus.

Massekogepladerne
Massekogepladerne er de traditionelle kogeplader af støbejern, som passer til næsten alt kogegrej.

Glaskeramiske
På glaskeramiske plader ligger kogezonerne under en hærdet glasplade, der er i niveau med køkkenbordet. Det letter rengøringen.

Gasblus
Ved gasblus er den åbenlyse fordel, at varmen kan reguleres med øjeblikkelig virkning. Når du slukker, er der ganske enkelt slukket. Bemærk at der er forskel på trykket i by- og flaskegas. Derfor skal du huske at fortælle os, hvilken gas, du vil gøre brug af, sådan at vi kan sikre den rigtige løsning fra starten.

Induktion
Ved induktion bliver varmen komprimeret og ledt direkte op i køkkengrejet, og det er derfor en meget energibesparende løsning. Det giver ligeledes mulighed for en hurtig og præcis regulering af varmen.

Valg af ovntype
ELkomfuret kan være udstyret med enten en traditionel ovn eller en multifunktionsovn. Den traditionelle ovn har over- og undervarme og måske grill. Den er ideel til almindelig stegning og er simpel i brug.

Multifunktionsovn
En multifunktionsovn er en ovn med mange funktioner - over- og undervarme, grill, pizzafunktion og varmluft. Når du anvender varmluft, kan du placere flere plader i ovnen ad gangen uden at risikere, at tilberedningen afgiver smag fra ret til ret. Varmluften sikrer desuden en ensartet temperatur i hele ovnen.

Elektronisk eller mekanisk temperaturstyring
Ved mekanisk temperaturstyring reguleres temperaturen manuelt via drejeknapper. elektronisk temperaturstyring giver mulighed for at lave mad ved meget præcise temperaturer fra 30°C til 280°C. Da der kun er meget små temperaturudsving, er du altid sikret optimale stege- og bageresultater.

Stegeautomatik
Nogle komfurer med multifunktionsovn er udstyret med forskellige former for stegeautomatik, f.eks. "start-stop-automatik" og "elektronisk kogebog", der gør det muligt at vælge en opskrift i kogebogen, hvorefter ovnen automatisk indstiller sig på den rigtige funktion og temperatur. Når tilberedningen er slut, slukker ovnen automatisk.

Indbygget stegetermometer
Når du har indbygget stegetermometer, kan du indstille den temperatur, du ønsker at stegen skal have, når den er færdig. Ovnen giver signal, når den ønskede temperatur er nået. Nogle ovne slukker automatisk.

Udtræksskinner
Er komfuret forsynet med udtræk, betyder det, at der er monteret udtræksskinner, så du nemt kan trække plader og bradepander ud af ovnrummet uden at de vipper og løfte dem op.

Rensning af ovnen
Ovnen er enten forsynet med en emalje, som du skal rengøre helt traditionelt - eller en selvrensefunktion, der automatisk sørger for rensning af ovnrummet. Selvrens fås både som katalyse og pyrolyse.

Katalytisk
Ved katalytisk selvrens opsuges fedtstænk, som rammer på side, top og bagvæg, og forbrændes delvist, når ovnen kommer over 200º. Ovnen kræver stadig rengøring.

Pyrolytisk
Ved pyrolytisk selvrens har ovnen et program hvor ovnrummet opvarmes til 500º. Ved den temperatur forvandles fedtstænk og mindre madrester til aske, som efter afkøling kan tørres af med en blød klud.

Energiforbrug
Komfurer er energimærket i energiklasser fra A til G. Klassificeringen sker ud fra ovnenes forbrug af kilowatt-timer, hvor A er udtryk for det laveste energiforbrug og G for det højeste.