Guide til køb af mikrobølgeovn - vælg den rigtige!

Vidste du at ...
En mikrobølgeovn er velegnet til optøning, opvarmning og tilberedning af fødevarer. Men før du handler, er det vigtigt at overveje, hvad du vil bruge ovnen til. Der er mikroovne, der kun har mikrobølgefunktion, og som bruges til optøning, dampning af grøntsager, opvarmning og genopvarmning. Nogle ovne har også grillfunktion. Endelig er der mikro/kombiovne med varmluftfunktion, der giver dig alle fordelene fra en almindelig ovn og er velegnet til både optøning, opvarmning, stegning, tilberedning og lettere bagning. Man kan kombinere mikrobølger med varmluft og hermed forkorte tilberedningstiden væsentligt.

Rummål
Mikroovne fåes i mange størrelser fra omkring 17-32 liter. Det er derfor vigtigt at kende behovet for mikroovnen og størrelse på fade mv. som skal kunne gå i mikroovnen.

Placering
Det er muligt at placere en mikrobølgeovn mange steder. Den kan enten stå frit på køkkenbordet, være skjult bag en låge eller være indbygget i f.eks. et højskab eller et overskab.

Betjening
Der findes mikroovne med drejeknapper og mikroovne med "fingertouch"-betjening. Nogle ovne åbnes med trykknap og andre med greb/håndtag.

Fingertouchbetjening
"Fingertouch"betjening letter rengøringen. Mange mikroovne tilbyder desuden programmer som f.eks. "Automatisk optøning", eller "vægt - automatik", der udfra vægt udregner optimal tilberedningstid.

Elektronisk kogebog
I nogle mikrobølgeovne er der indbygget en "kogebog", som indeholder den mest almindelige danske mad. På et display instrueres du i, hvad du skal gøre før maden kan varmes, f.eks. "indtast vægt", "luk døren", "tryk start" osv. Mange mikroovne har desuden en række tilberedningsprogrammer, som fortæller den optimale tilberedningstid ved forskellige varer, grøntsager, kød mv.

Rengøringsvenlighed
Nogle mikroovne har en belægning der gør dem ekstra rengøringsvenlige.

Effekt
Jo flere watt en mikrobølgeovn har, jo kraftigere mikrobølger. Alle mikroovne kan indstilles på forskellige niveauer.