Guide til køb af opvaskemaskine - vælg den rigtige!

Vidste du at
Når du skal have ny opvaskemaskine, skal du først overveje, om du vil have en underbygnings-, fritstående- eller en bordmodel. Opvaskemaskiner fås i mange forskellige farve og materialevarianter, f.eks. klassisk hvid, rustfrit stål eller med aluminium-look.

Opvaskemaskinens vaskeevne, tørreevne og energiklasse
Opvaskemaskinens vaske- og tørreevne vurderes på en skala fra A til G, hvor A er udtryk for det absolut bedste opvaskeresultat og G for det dårligste. Det samme gælder for maskinens energiklasse, hvor klassificeringen sker udfra maskinens forbrug af kilowatttimer. A er udtryk for det laveste energiforbrug og G for det højeste energiforbrug. Den bedst klassificerede opvaskemaskine bærer derfor betegnelsen AAA (eller 3xA). Hovedparten af strømforbruget går til opvarmning af den vandmængde, som maskinen bruger, og maskiner med et lavt energiforbrug har som oftest også et lavt vandforbrug.

Lydniveau
Hvor meget støjer opvaskemaskinen, mens den arbejder? Lydniveauet måles i decibel (dB) - jo lavere dB, jo mindre støj. Hvis din opvaskemaskine skal placeres i nærheden af opholdsarealer, bør du være særlig opmærksom på støjniveauet. En UNDERBYGNINGSMODEL er en opvaskemaskine, som placeres under køkkenbordpladen. Derfor har maskinen ingen topplade på.

Fritstående
En fritstående opvaskemaskine har fuldt dækkende kabinet og en topplade ovenpå.

Bordmodel
En bordopvaskemaskine er mindre og beregnet til placering ovenpå køkkenbordet. Du kan også vælge en integrerbar opvaskemaskine, hvor maskinen forsynes med en frontplade, der matcher skuffer og låger i dit køkken.

Indretning
Opvaskemaskiners indvendige indretning kan være meget forskellig. Flere opvaskemaskiner er udstyret med f.eks. særlige bakker, sammenklappelige tallerkenrækker eller fleksible kurve og holdere, der kan hæves, sænkes eller flyttes, så du får ekstra plads til fade, gryder og pander.

Programmeringsmuligheder
De fleste opvaskemaskiner har 3-8 standardopvaskeprogrammer, men enkelte modeller er udstyret med blandt andet mulighed for "kvikvask" og autoprogrammering, hvor maskinen automatisk tager hensyn til mængden af service, og hvor snavset servicet er.

Resttidsindikator
At maskinen er udstyret med resttidsindikation betyder, at du på opvaskemaskinen kan se den tid der resterer, inden maskinen er færdig. Denne funktion muliggør derfor planlægning af tømning.

Udskudt start
Nogle opvaskemaskiner giver mulighed for, at du kan indstille starttiden, så maskinen starter op til 24 timer senere. Denne funktion hedder tidsforvalg og giver mulighed for, at du kan vælge at vaske op på det tidspunkt, hvor du finder det mest bekvemt, også selvom du sover eller ikke er hjemme til at starte maskinen.

Børnesikring
Med børnesikring har du mulighed for at "låse" maskinen, så børn ikke kan ændre i programmet, mens maskinen kører.