Guide til køb af støvsuger - vælg den rigtige!

Vidste du at ...
Når du skal have ny støvsuger, skal du først overveje, om du vil have en støvsuger med pose, en poseløs støvsuger, en håndstøvsuger eller en robotstøvsuger. De har hver deres fordele og anvendelsesområder, så det er vigtigt at sammenholde med dit behov og dine ønsker.

Uanset om du skal bruge en håndstøvsuger, en poseløs støvsuger, en mini støvsuger eller en helt almindelig støvsuger, så finder du dem hos punkt1. Vi forhandler kun støvsugere fra kendte og førende støvsuger mærker som fx Bosch, Miele, Electrolux, Siemens og Phillips.


Poseløs støvsuger
Nogle mennesker er gladest for en poseløs støvsuger. Her slipper du for at skulle købe poser til deres støvsuger og undgår at løbe tør for poser bedst mens du og støvsugeren er i gang med hovedrengøringen. Med en poseløs støvsuger skal du i stedet sørge for at tømme støvsugeren og rense dens filter for at sikre en god hygiejne. De poseløse støvsuger modeller er generelt gode til at rengøre glatte gulve. Hvis man har tæpper at støvsuge eller dyr, der fælder meget, er sugeevnen ofte bedre hos støvsugere med pose. Poseløse støvsugere kan larme en smule mere under støvsugningen end støvsugere med pose.

Støvsuger med pose
Det kan også være, at du er mest til den traditionelle støvsuger med pose. Fordelen ved en støvsuger med pose kan blandt andet være, at det er forholdsvis nemt at skifte poserne frem for at skal rense et filter, hvilket er tilfældet med en poseløs støvsuger.

Robotstøvsuger
Vil du gerne slippe for at gøre alt arbejdet selv, og i stedet investere i en robotstøvsuger? Her bør du tage dit hjems indretning i betragtning for at sikre en god og effektiv støvsugning, da en robotstøvsuger kan have det svært med dørtrin og andre forhindringer.

Hvilken støvsuger skal du vælge?
Skal du støvsuge mange eller få kvadratmeter, eller på flere etager? Det kan være en fordel at vælge en mindre model, hvis støvsugeren skal slæbes op og ned ad trapper. En større maskine med store poser kan være praktisk i et hjem med mange rum. Nogle støvsugere vejer flere kilo mere end andre, så sammenlign evt. vægten hvis den kan have betydning for dit valg.

Der kan være forskel på støvsugernes rækkevidde og operationsradius. Vælg en model med ledning på mindst syv-otte meter, så når du længere omkring uden at skulle skifte stikkontakt.

Watt og sugestyrke
Antallet af watt siger ikke noget om, hvor godt støvsugeren fjerner snavs og støv. Derimod betyder det noget for, hvor meget strøm, maskinen bruger. Det, der er vigtigt hvor stor sugeeffekten er ved mundstykket.

Støv- og mikrofilter, HEPA-filtre
Når du skal vælge støvsuger, er det vigtigt at undersøge, om modellen har støv- og mikrofilter. De bedste filtre er de såkaldte HEPA-filtre. Ikke alene sørger filtret for at filtrere luften under støvsugningen - det sørger også for, at støvet bliver i støvsugeren.

Forlæng din støvsugers levetid og ydeevne
For at sikre din støvsuger en længere levetid, bør du skifte filtre som anført i brugsanvisningen. Et stoppet filter mindsker desuden sugeevnen på din støvsuger. Det samme gælder poserne til din støvsuger. Husk at skifte posen til din støvsuger, da en fyldt pose reducerer sugeevnen på din støvsuger. Yderligere kan en fyldt pose overophede motoren på din støvsuger.