Guide til køb af vaskemaskine - vælg den rigtige!

Vidste du at ...
Når du skal have ny vaskemaskine, skal du først overveje, om du vil have en frontbetjent maskine, en topbetjent eller en kombineret vaske-/tørremaskine.

Frontbetjent
Vælger du en frontbetjent vaskemaskine, skal der være plads til at arbejde foran maskinen - og skal maskinen indbygges, skal betjeningsknapper og sæbeskuffe være placeret på forsiden.

Topbetjente
På de topbetjente vaskemaskiner lægges tøjet i oppefra, og derfor skal der være plads i højden. Topbetjente anvendes ofte hvor pladsen er trang. Hvis du ønsker at have både en vaskemaskine og en tørretumbler, vil en vaskemaskine med integreret tørretumbler være pladsbesparende.

Vaske-/tørremaskine
En vaske-/tørremaskine stiller ikke særlige krav, hvad angår installation af tørretumblerdelen, men installeres præcis ligesom vaskemaskiner uden indbygget tørretumbler.

Energiklasse, vaske- og centrifugeringsevne
Vaskemaskinens energiforbrug, vaske- og centrifugeringsevne vurderes på en skala fra A til G, hvor A er udtryk for det absolut bedste vaskeresultat og G for det dårligste.

Vaskekapacitet
Vaskekapacitet er udtryk for, hvor mange kilo vasketøj, maskinen kan vaske i én vask. Det er muligt at få maskiner med en kapacitet på helt op til 9 kg, så man kan vaske dyner og andre større tekstiler.

Vaskeprogrammer
Vaskemaskiner er udstyret med en række standardvaskeprogrammer, som f.eks. varmvask 60º, finvask 30º og 40º grader kulørt vask - og fælles for disse standardvaske programmer er, at de vasker med mindst mulig vandmængde. Vær også opmærksom på specialprogrammer, som f.eks. Mængdeautomatik hvor vandmængden tilpasses mængden af tøj, så der spares på vandet. Håndvask der er et ekstra skånsomt vaskeprogram til tekstiler. Allergiprogram hvor tøjet skylles en ekstra gang. Mange vaskemaskiner byder desuden på kvik-vask, antikrølfunktion, regulerbar centrifugeringshastighed m.m.

Resttidsindikator
At maskinen er udstyret med resttidsindikation betyder, at du på vaskemaskinen kan se den tid, der resterer, inden maskinen er færdig.

Udskudt starttid
Nogle vaskemaskiner giver mulighed for, at du kan indstille starttiden, så maskinen starter op til 24 timer senere. Denne funktion hedder tidsforvalg og giver mulighed for, at du kan vælge at vaske på det tidspunkt, hvor du finder det mest bekvemt, også selvom du sover, ikke er hjemme til at starte maskinen eller lignende.

Centrifugeringshastigheder
Vaskemaskiners centrifugeringshastigheder kan være fra 1000-2000 omdrejninger i minuttet. Jo flere omdrejninger, desto mere "tørt" er tøjet efter vask. Skal tøjet tørretumbles efter vask, anbefaler vi, at du vælger en vaskemaskine med minimum 1400 o/min. .