Hold hjemmet rent

Vi vil alle sammen gerne have et rent hjem. Forskellen ligger mest i, hvor ofte vi gør rent. For nogen kan det føles som den uendelige kamp mod nullermænd. Støvsugeren er det klart bedste middel mod dem. Men ved du egentlig, hvor ofte du også bør støve af, eller hvorfor støvsugerposen bør skiftes, før den er fuld? Vi har derfor samlet 15 punkter til hvordan du bedst muligt holder hjemmet rent.

1. Støvsug regelmæssigt

Støv og skidt samles let i gulvtæppet. At støvsuge regelmæssigt er den mest effektive måde til at holde både luften og dit hjem rent. Støvsugeren kan også nemt og effektivt bruges til både persienner og gardiner, som nok er de største støvsamlere.

 

2. Ryd lidt op hver dag

Hvis du tager en smule om dagen, kan du nemmere holde støvet væk og komme til med støvsugeren. På den måde slipper du for at skulle bruge flere timer, når der skal gøres rent.

Hvis alle ting også har deres egen plads, skal du heller ikke bruge tid på at rydde op, før du f.eks. skal vaske gulv. Der skal ikke så meget til, før du har et nydeligt og rent hjem.

 

3. Tjek støvsugerposen

Du skal ikke vente med at udskifte støvsugerposen, indtil den er helt fuld. Lugt, og i værste fald skimmelsvamp, kan dannes i posen, hvis du ikke husker at udskifte den. Hold derfor øje med den og skift posen med jævne mellemrum.

 

4. Har du travlt?

Som regel er det de mest anvendte rum, der er mest rod og støv i. Så er hverdagen travl, kan du med fordel nøjes med at svinge støvsugeren i disse rum.

 

5. Hav dit rengøringsudstyr let tilgængeligt

Effektiviser rengøringen ved at have din støvsuger let tilgængelig. Der findes håndstøvsugere, som ikke tager meget plads. Placer støvklude og vinduesvasker på badeværelset. Og hvorfor ikke have støvsugeren i et skab i stuen? Så kan sofaen også hurtigt støvsuges.

6. Gør det til en leg med gadgets

I dag findes der mange forskellige gadgets, som kan hjælpe dig med rengøringen. Der findes bl.a. robotstøvsugere, robotgulvvaskere og batteridrevne vinduesvaskere. De vil helt sikkert, være med til at gøre rengøringen sjovere.

 

7. Skift dit sengetøj én gang om ugen

Du tænker sikkert ikke over, at du kan have ubudne sengegæster? Skift sengetøj én gang om ugen og støvsug madrassen hver tredje måned. For at opretholde en god sengehygiejne er det vigtigt at opretholde et godt indeklima i soveværelset. Vasker du sengetøjet på 90 grader, kan du opleve slitage på sengetøjet, så vask i stedet på 60 grader.

 

8. Luft jævnligt ud og overvej en aircondition

18-22 grader er den optimale temperatur i hjemmet. Godt indeklima opnås med regelmæssig udluftning, hyppig støvsugning og et effektivt klimaanlæg. Optimalt, skal du lufte ud 3 gange om dagen i 5-10min. Det kan være svært at nå i hverdagen, hvorfor et klimaanlæg, kan være en rigtig god løsning.

 

9. Frisk luften op med duftkugler

Vidste du, at der findes duftkugler til støvsugeren? Hvis du synes, at det lugter lidt, når du støvsuger, kan du opfriske luften med alt fra sommer- til vaniljeduft. Præcist på samme måde som med rengøringsmiddel.

 

10. Vask din hovedpude

Indersiden af puden fungerer som en svamp og absorberer sved, og her trives bakterier godt. Vask derfor din hovedpude hver 3. måned ved mindst 60 grader. De fleste puder kan vaskes i vaskemaskinen. 

11. Vask dine håndklæder ofte

Køkkenklude, viskestykker og håndklæder er ofte fyldt med bakterier, og mange bliver brugt igen og igen. Vask dem lidt oftere end du tror og ved mindst 60 grader. Så du ikke spreder bakterierne.

 

12. Husk også badeforhænget

Bakterier trives i bruseren, især på badeforhænget og brusehovedet. Sørg for at have et badeforhæng, du kan vaske jævnligt i vaskemaskinen.

 

13. Vær ekstra opmærksom på dit soveværelse

For at få en god start på dagen og sove behageligt, så luft ud minimum hver aften eller morgen. Vidste du, at soveværelset er rummet med det dårligste indeklima? Støvsuger du ofte i soveværelset eller bruger en luftrenser, er du næsten sikker på en bedre nattesøvn.

 

14. Pas på parketgulvet

Trægulvet må ikke være blødt, hvis det vaskes. Vand, der render ned i sprækker, kan give skader på både træ og overflade. Brug hellere en tør moppe eller støvsugeren. Hvis du alligevel gerne vil vaske gulvet, skal du vride kluden op, så godt som muligt.

 

15. Støvsugning eller gulvvask?

Om man skal gøre rent på den ”gamle” eller den ”nye” måde er vanskeligt at afgøre. Den bedste måde at få sit laminat- og/eller parketgulv rent er ved en god skuring. Alle trægulve bør støvsuges ofte og ikke vaskes med en våd moppe. Hvis du stadig ønsker at vaske gulvet, så gør det med en fugtig klud (ikke våd) og sørg for at have den rigtige sæbe hertil. Linoleumgulve og andre glatte gulve skal også støvsuges ofte og vask ikke gulvene.

Eksperterne har konkluderet, at man ved gulvvask flytter rundt på skidt, støv og snavs. Brug derfor hellere støvsugeren oftere – det er bedre for indeklimaet og renligheden.